Helppous yllättää
Bodomjärven Bouillabaisse

Resepti lisättiin suosikeihin

Näytä suosikit

Resepti poistettiin suosikeista

Näytä suosikit

Hups jotain meni vikaan. Yritä uudelleen.

Ainesosat

Keittopohja

300 g g porkkanaa porkkana
300 g g fenkolia fenkoli
150 g g sipulia sipuli
100 g g purjoa purjo
3 - 5 kynttä kynsi valkosipulia valkosipuli
0,33 ruukkua ruukku timjamia timjami
1 prk prk tomaattimurskaa tomaattimurska
3 rkl rkl oliiviöljyä oliiviöljy
1 rkl rkl paprikajauhetta paprikajauhe
3 kuutiota kuutio kalalientä kalaliemi
4 laakerinlehteä laakerinlehti
3 dl dl valkoviiniä valkoviini
2 dl dl vettä vesi

Bouillabaisse keittopohjaan

500 g g turskafileitä turskafilee
500 g g lohta lohi
250 g g katkarapuja katkarapu
1,5 l l vettä vesi

Bodomjärven Bouillabaisse

Tykkäsit tästä reseptistä

Tykkäys poistettu

Tapahtui virhe. Yritä uudelleen.

60 min
(27)

Valmistus

Bouillabaisse on ranskalaistyylinen kalakeitto, jonka sekaan voit mielesi ja makusi mukaan yhdistellä kalaa ja äyriäisiä. Keveydestään huolimatta keitossa on tuhti ja täyteläinen maku, johon istuu mainiosti myös edullisemmat kalat kuten hauki, lahna, ja särkikalat. Voit siis valmistaa keiton omasta kalasaaliistasi tai hakea tuoreet kalat suoraan myymälästä.

Keittopohja:

Keittopohjan voit tehdä valmiiksi etukäteen ja jäähdyttää kylmään odottamaan. Keittopohja vain paranee saadessaan hiukan asettua. Kun haluat valmistaa keiton, kiehauta vain keittopohja ja lisää kala, äyriäiset ja kalaliemi.

  1. Pilko ensin kasvikset. Kuori porkkanat ja poista kanta. Halkaise purjo pitkittäin ja huuhtele vedellä mahdollinen multa lehtien välistä pois. Kuori sipuli ja valkosipulin kynnet. Leikkaa porkkanat, fenkoli, sipuli ja purjo ohuiksi siivuiksi. Hienonna valkosipuli, sekä timjami ja aseta kattila liedelle.
  2. Kaada oliiviöljy kattilaan ja kuullota porkkanoita muutama minuutti koko ajan käännelle. Lisää fenkoli, sipuli, valkosipuli, timjami ja paprikajauhe ja jatka kuullottamista muutaman minuutin ajan.
  3. Lisää kattilaan purjo, tomaattimurska, valkoviini, sekä vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Mikäli käytät valkoviinin sijaan etikkaa, lisää se ensin ja anna ”pössähtää” hetki sekoitellen ennen kuin lisäät purjon, tomaattimurskan ja veden kattilaan. Lisää kattilaan myös laakerinlehdet ja kalaliemikuutiot.
  4. Kuumenna keittopohja kiehuvaksi, pudota lämpöä ja keitä viitisen minuuttia, kunnes porkkanat ovat napakan kypsiä. Anna jäähtyä ja asettua puolisen tuntia. Mikäli tarjoat keiton vasta myöhemmin, jäähdytä pohja kunnolla esimerkiksi kylmävesihauteessa ja nosta jääkaappiin odottamaan.

Bouillabaisse:

  1. Kun haluat valmistaa keiton, pilko ensin kalat n. 2x2 cm kuutioiksi.
  2. Lisää keittopohjaan vesi tai kalaliemi ja kuumenna kiehuvaksi.
  3. Ripottele kalapalat kiehuvaan keittoon pienissä erissä ja sekoita varovasti joukkoon. Anna kiehahtaa uudelleen ja hauduta muutaman minuutin verran. Lisää joukkoon katkaravut ja nosta kattila pois liedeltä. Anna keiton asettua kannen alla 5-10 minuuttia ja tarjoa sitten esimerkiksi tuoreen focaccia-leivän kanssa.

Vinkki: Voit valmistaa kalaliemen myös itse kalan perkuutähteistä. Laita kalan pää, ruodot ja kasvisten pilkkomisessa ylijääneet kantapalat kylmään veteen kattilaan ja keitä hiljalleen noin 15 minuuttia. Poista liemen pintaan nouseva vaahto reikäkauhalla liemen kiehuessa. Siivilöi liemi talteen ja käytä keittopohjassa.