Helppous yllättää
v

Resepti lisättiin suosikeihin

Näytä suosikit

Resepti poistettiin suosikeista

Näytä suosikit

Hups jotain meni vikaan. Yritä uudelleen.

Ainesosat

Silakoiden raakakypsytys

1 kg kg silakkafileitä silakkafile
6 dl dl vettä vesi
2 dl dl etikkaa etikka
2 rkl rkl suolaa suola

Jouluiset punasipulisilakat

1 kg kg silakkafileitä silakkafile
(raakakypsytetty silakka)
2,5 dl dl rapsiöljyä rapsiöljy
2 punasipulia punasipuli
1 rkl rkl rosepippuria rosepippuri
1 rkl rkl siirappia siirappi
(tummaa)
0,5 ruukkua ruukku tilliä tilli
1 tl tl piparkakkumaustetta piparkakkumauste
1 tl tl suolaa suola

Sitruuna-valkosipulisilakat

1 sitruunaa sitruuna
2 - 4 kynttä kynsi valkosipulia valkosipuli
1 ruukkua ruukku tilliä tilli
2 dl dl rapsiöljyä rapsiöljy
2 rkl rkl sokeria sokeri
1 tl tl suolaa suola
1 ripausta ripaus mustapippuria mustapippuri

Jouluiset tomaattisilakat

2 rkl rkl tomaattipyreetä tomaattipyree
3 rkl rkl ketsuppia ketsuppi
1 dl dl oliiviöljyä oliiviöljy
1 punasipulia punasipuli
(tai vastaava määrä purjosipulia)
1 rkl rkl sitruunamehua sitruunamehu
2 tl tl piparkakkumaustetta piparkakkumauste
1 rkl rkl sokeria sokeri
1 tl tl suolaa suola

Joulusilakkaa mausteliemessä

Tykkäsit tästä reseptistä

Tykkäys poistettu

Tapahtui virhe. Yritä uudelleen.

4:00 h
(7)

Valmistus

Maustesilakoita syntyy samalla vaivalla reilumminkin, joten resepti on rakennettu niin, että etikalla raakakypsytetään kilon verran silakkaa, ja maustekastikkeiden reseptit ovat noin puolen kilon silakkamäärälle. Valitse siis maustekastikkeista kaksi mieleisintä tai improvisoi rohkeasti oman maun mukainen joulusilakka.

Huom! Silakoiden raakakypsytykseen on varattava ainakin noin 3 tuntia ja maustekastikkeiden olisi hyvä maustua jääkaapissa yön yli. Nämä silakat säilyvät pitkään jääkaapissa, kunhan pidät huolen puhtaudesta työvaiheiden aikana (oma hygienia, työvälineet, säilytysastiat).

Silakoiden raakakypsytys ja annostelu maustekastikkeisiin

  1. Mittaa vesi, etikka ja suola kulhoon ja sekoita kunne suola on sulautunut nesteeseen.
  2. Irrota silakkafileet nahastaan liemen joukkoon. Saat silakan irti nahastaan ujuttamalla sormesi fileen ja nahan väliin niskasta eli paksummasta päästä fileetä, jonka jälkeen silakan liha on helppo vetää irti.
  3. Kun saat kaikki fileesuikaleet nesteen sekaan, sekoita hyvin ja nosta seos jääkaappiin kypsymään noin kolmeksi tunniksi. Nostele fileitä kypsymisen aikana muutamia kertoja, jotta etikka tarttuu joka puolelle ja fileet kypsyvät tasaisesti. Silakat ovat “kypsiä”, kun fileet ovat muuttuneet läpeensä vaaleiksi.
  4. Valmista silakoiden kypsymisen aikana kaksi mieleistäsi maustekastiketta kylmään odottamaan.
  5. Kaada jääkaapissa levänneet ja kypsät silakat siivilään valumaan. Silakoista olisi tarkoitus saada lientä mahdollisimman paljon pois, joten painele fileitä varovasti lävikköä vasten esim. vinyylihanskoilla tai leivinpaperipalaa apuna käyttäen. Varo kuitenkin muussaamasta fileitä!
  6. Jaa kilo silakoita kahteen osaan ja annostele puolen kilon annos silakoita kahteen mieleiseesi maustekastikkeeseen. Sekoittele varovasti niin, että kastike pääsee maustamaan fileitä kauttaaltaan. Nosta silakat jääkaappiin ja anna maustua vähintään yön yli.

1. vaihtoehto: Jouluiset punasipulisilakat

  1. Kuori sekä suikaloi sipulit ja hienonna tilli kulhoon.
  2. Lisää loput ainekset, sekoita ja nosta kylmään tekeytymään sillä välin kun silakat raakakypsyvät etikassa.
  3. Sekoita lopuksi varovasti joukkoon kypsyneet, huolella valutetut silakat ja anna maustua jääkaapissa vähintään yön yli.

2. vaihtoehto: Sitruuna-valkosipulisilakat

  1. Pese sitruuna ja raasta noin puolet kuoresta kulhoon. Purista lisäksi noin ruokalusikallinen sitruunan mehua joukkoon.
  2. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet pienen pieneksi silpuksi sitruunan joukkoon. Huomioi, että jos käytät valkosipulipuristinta, valkosipulin mausta tulee todella vahva. Hienonna vielä joukkoon tilli ja lisää sekaan loput mausteet sekä öljy.
  3. Sekoita ja nosta kylmään tekeytymään sillä välin, kun silakat raakakypsyvät etikassa.
  4. Sekoita lopuksi varovasti joukkoon kypsyneet, huolella valutetut silakat ja anna maustua jääkaapissa vähintään yön yli

3. vaihtoehto: Jouluiset tomaattisilakat

  1. Kuori ja hienonna sipuli kulhoon. Mittaa sekaan loput ainekset ja sekoita maut sekaisin.
  2. Nosta kastike kylmään tekeytymään sillä välin, kun silakat raakakypsyvät etikassa.
  3. Sekoita lopuksi varovasti joukkoon kypsyneet, huolellisesti valutetut silakat ja anna maustua jääkaapissa vähintään yön yli