Valmistus
- Aloita taikinan valmistuksella. Sekoita vesi, hiiva, kananmuna, sokeri, kardemumma ja suola keskenään. Sekoita jauhot kerralla vesi-mausteseoksen joukkoon. Vaivaa hyvin, kunnes taikina on kimmoisaa ja lisää joukkoon voi. Jatka vaivaamista vielä muutaman minuutin ajan. Peitä taikina ja jätä se kohoamaan.
- Kun taikina on kohonnut, nosta se pöydälle ja vaivaa kunnes ilmakuplat ovat poistuneet ja taikina on jälleen kimmoisaa. Kaulitse taikina esimerkiksi leivinpaperin päälle ja jätä kohoamaan hetkeksi.
- Kuumenna öljy kattilassa. Öljyä ei saa kuumentaa kiehuvaksi. Jos öljy alkaa savuta, se on liian kuumaa. Liian kuumassa öljyssä paistetut beignetit jäävät helposti sisältä raaoiksi. Voit kokeilla rasvan lämpötilaa esimerkiksi vaalealla leipäpalalla. Jos leipäpala ruskistuu kauniin ruskeaksi suhteellisen nopeasti, rasva on riittävän kuumaa. Liedellä, jossa asteita on esimerkiksi 1-6 voi öljyn lämmittämisen aloittaa 5. asteella ja siirtyä sitten 4. asteelle.
- Leikkaa hieman kohonneesta taikinalevystä haluamasi kokoisia paloja ja lisää ne yksitellen kattilaan. Kun beignetit ovat saaneet kauniin ruskean värin, nostele ne yksitellen esim. reikäkauhalla tai vispilällä kattilasta. Valuta ylimääräinen rasva ensin pois kattilan päällä ja siirrä ne talouspaperin päälle hetkeksi kuivumaan.
- Pyörittele beignetit sen jälkeen sokeri-tomusokeri-kanelieoksessa. Voit halutessasi täyttää munkit esimerkiksi vaniljakreemillä tai omenahillolla. Paina esimerkiksi pursuttimen kärki munkin läpi sen keskiosaan ja pursuta täyte sisään. Reiän saat piiloon pyöräyttämällä munkin vielä kerran sokerin seassa.
Vinkki: Munkkeja tehdessä kannattaa taikina jättää hiukan normaalia pullataikinaa löysemmäksi, jotta munkeista tulee herkullisen pehmeitä. Muista myös, että aina munkkeja paistaessa ja kuuman öljyn kanssa leikkiessä, tulee kattilan kansi pitää lähellä. Jos rasva syttyy palamaan, tilanteen saa hallintaan sulkemalla kattilan kannen avulla. Älä koskaan lisää kuuman öljyn sekaan vettä!