Valmistus
- Sulata/liota tatit yön yli jääkaapissa kelmulla peitetyssä kulhossa. Puristele tateista ylimääräinen neste kulhoon ja siirrä tattineste sivuun odottamaan myöhempää käyttöä. Viipaloi tatit.
- Kuori perunat ja viipaloi ne ohuesti. Voitele uunivuoka. Lado perunaviipaleet ja tatit kerroksittain uunivuokaan.
- Yhdistä tattineste, 4 dl kuohukermaa, suola ja konjakki kattilaan ja keitä niitä hiljalleen noin 5 minuuttia. Kaada sitten kuuma kermaliemi perunoiden päälle. Lisää tarvittaessa kermaa purkista, kunnes kermaseoksen pinta saavuttaa ylimmän perunakerroksen.
- Nosta vuoka uuniin ja paista 175-asteisessa uunissa 40 minuuttia tai kunnes perunat ovat pehmeitä.
- Hieman ennen gratiinin pois ottoa, nosta uunin lämpötila 200 asteeseen grilliasetukselle. Ripottele juustoraaste perunagratiinin pinnalle ja paahda kuumassa uunissa vielä 5 minuuttia tai kunnes juusto on ruskistunut kauniiksi pinnaksi.
Vinkki: Tattiperunagratiini sopii kinkun ja punaisen liharuoan lisukkeeksi, mutta sen voi nauttia myös sellaisenaan. Ruokaan saa juhlavan lisäsäväyksen, kun sen valmistaa jokaiselle ruokailijalle omaan keraamiseen pikkuvuokaansa!