Helppous yllättää
Nyhtökaritsa

Resepti lisättiin suosikeihin

Näytä suosikit

Resepti poistettiin suosikeista

Näytä suosikit

Hups jotain meni vikaan. Yritä uudelleen.

Ainesosat

1,5 kg kg karitsaa karitsa
(Deluxe Karitsanpaisti provencale)
1 rkl rkl rapsiöljyä rapsiöljy
1 tl tl timjamia timjami
1 - 4 kynttä kynsi valkosipulia valkosipuli
2 rkl rkl ruokosokeria ruokosokeri
(tai fariinisokeria)
2 rkl rkl balsamietikkaa balsamietikka
1 kuutiota kuutio lihalientä lihaliemi
0,5 l l vettä vesi

Viimeistelyyn

1 sitruunan kuorta sitruunan kuori
(raastettuna)
sitruunamehua sitruunamehu
(puristettuna 1 sitruunasta)
1 nippua nippu yrttejä yrtit
(tuoreyrttejä, esim. persiljaa, timjamia tai minttua)

Lisäksi

6 kpl kpl uuniperunaa uuniperuna
1 prk prk ranskankermaa ranskankerma
4 - 6 punajuuria punajuuri
(keitettynä)
1 prk prk maustekurkkuja maustekurkku

Nyhtökaritsa

Tästä reseptistä tykättiin

Tästä reseptistä ei tykätty

Tapahtui virhe. Yritä uudelleen.

60 min
(3)

Valmistus

Suussa sulava nyhtökaritsa vaatii pitkän haudutusajan (4 h), mutta palkitsee maullaan.

  1. Ota paisti huoneenlämpöön n. tuntia ennen valmistuksen aloittamista. Poista liha vakuumistaan juuri ennen paistamisen aloittamista.
  2. Valitse paksupohjainen kattila, johon karitsanpaisti juuri ja juuri mahtuu.
  3. Kuumenna kattila, lisää tilkka rapsiöljyä pohjalle ja ruskista paisti kauttaaltaan.
  4. Lisää loput ainekset ja anna kiehahtaa. Laske lämpöä sitten hiukan.
  5. Aseta kansi päälle ja hauduta paistia miedolla lämmöllä nelisen tuntia. Kääntele paistia muutaman kerran haudutuksen aikana.
  6. Kun karitsa on täysin kypsää ja alkaa ”hajota” helposti käännellessä, nosta lihat kulhoon.
  7. Revi kahta haarukkaa apuna käyttäen liha hienoksi ja lisää haudutuslientä joukkoon n. 1 dl:n verran. Tarkista maku ja muista, että lihassa saa olla tuhdisti makua.
  8. Halutessasi hienonna joukkoon vielä tuoreyrttejä ja viimeistele maku lisäämällä mukaan sitruunamehua ja/tai raastettua sitruunan kuorta.
  9. Tarjoile nyhtökaritsa uuniperunan täytteenä, ranskankerman sekä keitettyjen punajuurten ja suolakurkkujen kanssa.

Vinkkejä:

Karitsapurilainen: Nyhtökaritsa toimii erinomaisesti myös hampurilaisen välissä.

Shepherds Pie: Sekoita nyhtökaritsaa perunamuusin sekaan, kaada uunivuokaan ja paahda uunissa pintaan kaunis väri. Tarjoile suolakurkkujen ja esim. mustaherukka- tai minttuhyytelön kera.

Iltapala karitsasta ja munakoisosta: Siivuta munakoiso pitkittäin ja paahda. Levitä nyhtökaritsaa munakoisosiivulle, hienonna päälle punasipulia ja persiljaa sekä ripottele päälle mieleistäsi juustoraastetta. Paahda uunissa kaunis väri pintaan.

Maukkaat lisukejuurekset: Hauduta juureksia karitsan paistoliemessä ja saat lihalle helposti maukkaat lisukkeet.