Helppous yllättää
Jouluinen haudutettu turskafilee

Resepti lisättiin suosikeihin

Näytä suosikit

Resepti poistettiin suosikeista

Näytä suosikit

Hups jotain meni vikaan. Yritä uudelleen.

Ainesosat

Haudutettu turska

600 g g turskafileitä turskafilee
3 dl dl kalalientä kalaliemi
(eli 3 dl vettä ja ½ kalaliemikuutio)
1 sitruunaa sitruuna
0,5 tl tl suolaa suola
0,5 tl tl mausteneilikkaa mausteneilikka
1 alumiinifoliota alumiinifolio

Muhennetut herneet

150 g g purjoa purjo
3,5 dl dl pakasteherneitä pakasteherneet
1 rkl rkl sitruunamehua sitruunamehu
2 rkl rkl voita voi
1 ripausta ripaus suolaa ja pippuria suola ja pippuri

Valkokastike

3 dl dl kalalientä kalaliemi
(turskan haudutuslientä)
2 rkl rkl voita voi
2 rkl rkl vehnäjauhoja vehnäjauho
2 dl dl kermaa kerma
mausteita mausteet
(oman maun mukaan)

Jouluinen haudutettu turskafilee

Tykkäsit tästä reseptistä

Tykkäys poistettu

Tapahtui virhe. Yritä uudelleen.

40 min
(1)

Valmistus

Haudutettu turska

  1. Ota turskafileepaketit ja pakasteherneet huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen valmistusta. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Raasta puolet sitruunan kuoresta kulhoon ja purista mehu talteen erilliseen astiaan odottamaan myöhempää käyttöä.
  2. Ota uunivuoka, johon turskat juuri ja juuri mahtuvat, ja asettele fileepalat siihen. Ripottele fileille kauttaaltaan hiukan suolaa ja sitruunankuoriraastetta. Säästä raastetta hiukan myös annoksen viimeistelyyn. Anna maustua hetki ja kiehauta tällä välin kalaliemi kattilassa.
  3. Kaada kuuma kalaliemi kalojen päälle ja lisää joukkoon noin 1 rkl sitruunan mehua. Peitä vuoka foliolla ja aseta uuniin.
  4. Hauduta turskaa uunissa noin 15 minuuttia 180 asteessa ja tee sillä aikaa muhennetut herneet.
  5. Tarkista että kalat ovat kypsiä ja valuta kalojen haudutusliemi talteen valkokastiketta varten samalla pidellen foliokannen avulla fileepalat paikoillaan. Jätä kalat vuokaanfolion alle asettumaan ja valmista sillä välin valkokastike.
  6. Asettele kalapalat lautasille tai tarjoiluvadille ja levitä muhennetut herneet reunoille. Kaada valkokastiketta päälle ja ripottele pintaan jauhettua neilikkaa tai maustepippuria sekä ripaus raastettua sitruunan kuorta.

Muhennettuja herneitä

  1. Suikaloi pesty purjosipuli pieneen kattilaan ja lisää joukkoon voi. Kuullota purjoa sekoitellen, kunnes se pehmenee hiukan.
  2. Lisää joukkoon sulatetut herneet ja mausta ne suolalla, mustapippurilla ja tilkalla sitruunamehua. Sekoittele niin, että osa herneistä muhentuu. Nosta kattila tarvittaessa sivuun liedeltä odottamaan kalan tai kastikkeen valmistumista ja lämmitä vielä kertaalleen ennen tarjoilemista.

Valkokastike

  1. Sulata voi pienessä kattilassa ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Kypsennä jauhoja koko ajan sekoitellen parin minuutin ajan.
  2. Kaada kalavuoasta talteen otettu kuuma kalaliemi voin ja vehnäjauhojen joukkoon koko ajan sekoitellen.
  3. Kun kastike saostuu paksuksi, lisää joukkoon kerma. Jatka sekoittamista kunnes kastike alkaa pulpahdella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita mielesi mukaan.