Helppous yllättää
Itsetehdyt joulutortut ja taatelihillo

Resepti lisättiin suosikeihin

Näytä suosikit

Resepti poistettiin suosikeista

Näytä suosikit

Hups jotain meni vikaan. Yritä uudelleen.

Ainesosat

Lehtitaikina

2 dl dl vettä vesi
2 rkl rkl sokeria sokeri
1 tl tl suolaa suola
5 - 6 dl dl vehnäjauhoja vehnäjauho
320 g g voita voi
(20 g taikinaan ja 300 g taikinan sisään kaulittavaksi)
200 g g taateleita taateli
(tuoreita tai kuivattuja)
2 dl dl vettä vesi
1 tl tl kanelia kaneli
0,5 sitruunaa sitruuna
(mehu ja kuori raastettuna)
2 rkl rkl voita voi

Itsetehdyt joulutortut ja taatelihillo

Tästä reseptistä tykättiin

Tästä reseptistä ei tykätty

Tapahtui virhe. Yritä uudelleen.

3:00 h
(6)

Valmistus

Taatelihillo

  1. Poista taateleista kivet. Kiehauta vesi ja taatelit kattilassa. Lisää kattilaan kaneli ja keitä seos pehmeäksi.
  2. Kun seos alkaa olla sakeaa, lisää joukkoon sitruunan mehu ja kuori. Siivilöi hillomassa ja pyri tasoittamaan suurimmat epätasaisuudet.
  3. Vatkaa kuuman massaan joukkoon vielä voi ja tarkista maku. Suolaisen ja makean yhdistelmä toimii taatelihillossa erinomaisesti. Tarkista lopuksi vielä maku ja lisää tarvittaessa ripaus sokeria.

Vinkki: Taatelihilloon ei välttämättä tarvitse lisätä sokeria, sillä taatelit tuovat hilloon tarvitun makeuden. Voit käyttää hilloa esimerkiksi joulutorttujen täytteenä luumu- tai omenahillon sijasta tai sellaisenaan esimerkiksi paahtoleivällä tai juustojen kera.

Taikina

Lehtitaikinan itse valmistaminen vaatii hiukan enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä. Joulukiireen keskellä voit toki oikoa reseptiä ostamalla lehtitaikinan valmiina, jolloin tehtäväksesi jää vain hillon valmistus sekä joulutorttujen taittelu.

  1. Sekoita suola, sokeri ja vehnäjauhot keskenään kulhossa. Aseta kulho toviksi pakkaseen.
  2. Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään. Voin ja taikinan pitäisi olla koostumukseltaan samanvahvuisia.
  3. Mittaa taikinakulhoon jääkylmä vesi. Lisää joukkoon kuivat aineet eli jauho-sokeri-suolaseos. Lisää joukkoon vielä pehmeä voi (20 g) ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa.
  4. Ota 300 g voita huoneenlämpöön pehmenemään.
  5. Kaulitse taikina levyksi ja levitä pehmennyt voi (300 g) esimerkiksi kaulimella tai veitsellä kerrokseksi taikinan päälle. Taita taikina siten, että nostat taikinan yläreunasta noin puolet taikinasta toisen puolikkaan päälle niin, että taikina on kaksin kerroin ja voi jää taikinan sisään.
  6. Kaulitse taikina taas litteäksi (8-10mm), suorakaiteen malliseksi matoksi ja taittele se sitten kolmeen osaan niin, että käännät taikinan molemmat päädyt sisäänpäin. Taikina siis ikään kuin ”viikkaantuu” taas pienempään tilaan.
  7. Kaulitse taikina sen jälkeen päinvastaiseen suuntaan ja toista kolmeen osaan taittelu. Laita taikina jääkaappiin levähtämään vajaaksi tunniksi.
  8. Toista sama kaulitseminen ja taikinan kolmeen osaan ”viikkaaminen” vielä kerran ennen kuin muotoilet taikinan joulutortuiksi. Anna taikinan levähtää sen jälkeen vielä hetki.
  9. Kaulitse taikina sopivan paksuksi matoksi ja paloittele se noin 10 cm:n levyisiksi joulutorttupaloiksi. Muotoile ja taittele sitten palat haluamallasi tavalla valmiiksi joulutortuiksi. Lisää taatelihillo tortun keskelle joko ennen taittelua tai sen jälkeen.
  10. Paista joulutorttuja noin 200-210 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Paistoaika riippuu taikinan paksuudesta.