Kalanyytit avotulella

Pääruoat

Kalanyytit voi esivalmistella kalastusretkelle lähteissä, pakata kylmälaukkuun ja rantautua tulille valmistamaan ruoat päivän saaliista. Erillisiä astioita ruokalusikkaa lukuun ottamatta ei tarvita mukaan, koska nyytti toimii valmistus- ja ruokailuastiana.

Gluteeniton.

Ainekset

600 g perunaa

n.800 g Isokari ahvenfileetä (tai muuta kalafileetä)

n.130 g muita kasviksia oman maun mukaan esimerkiksi:

120 g varsisipulia

160 g fenkolia

240 g parsakaalin nuppuja

4 rkl Vita D’or rapsiöljyä

2 dl kalalientä, itse valmistettua tai liemikuutiosta

8 tl sitruunamehua

Kania suolaa

Kania mustapippuria          

120 g Milbona voita

ruukku tilliä hienonnettuna

 

lisäksi tarvitset:

Aromata foliota

Aromata leivinpaperia

Valmistus

Kalanyytit:

1. Kiehauta perunoiden keitinvesi ja lisää siihen suola. Esikypsennä perunat ensin keittämällä. Uudensadon perunat esikypsyvät noin viidessä minuutissa. Isokokoisempien perunoiden esikypsytykseen menee perunan koosta riippuen noin 8-10 minuuttia.

2. Pilko esikypsyneet ja hiukan jäähtyneet perunat lohkoiksi kulhoon. Suikaloi varsisipuli sekä fenkoli ohuiksi suikaleiksi ja hienonna parsakaalin nuput pieniksi paloiksi. Nosta kaikki kasvikset kulhoon perunalohkojen kanssa. Sekoita joukkoon öljy, sitruunamehu, kalaliemi ja ripaus suolaa, sekä mustapippuria. Tarkista maku ja lisää mausteita oman maun mukaan.

3. Aseta kolme noin 30 x 40 cm folioliuskaa päällekkäin kutakin nyyttiä kohden. Laita näiden päälle vielä kaksi saman kokoista leivinpaperiarkkia päällekkäin.

4. Leikkaa ahvenfileistä haluamasi kokoisia paloja. Jaa kasvissekoitus neljään osaan ja annostele foliopalojen keskelle. Asettele kunkin nyytin päälle kalapalat ja ripottele pintaan hieman suolaa sekä hienonnettua tilliä. Ennen nyytin laittamista grilliin leikkaa kutakin nyyttä kohden muutama viipale voita, ja lisää viipaleet kalapalojen päälle. Sulje nyytit reunat ylöspäin taittamalla. 

5. Nosta täytetyt folionyytit nuotion ritilälle, grillihiilloksen päälle tai kaasugrillin kuumimpaan kohtaan. Anna kypsyä noin 10-15 minuuttia ja laske tämän jälkeen hieman lämpöä. Kypsytä miedommalla lämmöllä vielä noin 15 minuuttia. Tarkista kalan kypsyys raottamalla yhtä nyyttiä ja jatka tarvittaessa paistamista.

6. Kun kala on kypsää, nosta nyytit pois tulilta ja anna jäähtyä noin viisi minuuttia. Nauti sellaisenaan, tai ripottele joukkoon lisää tuoretta tilliä ja tarjoile ruisleivän kanssa