Luomukinkku, rukiinen piparikastike ja kuorrute

Pääruoat

 Deluxen maukas luomukinkku on jokaisen joulupöydän vetonaula. Herkullinen kastike syntyy piparkakunmakuisista ruisnapeista. 

Ainekset

1  (n. 2,5 kg) Deluxe luomupossun juhlakinkku
2–3 dl kinkun paistolientä ja 2–3 dl vettä eli yhteensä n. 6 dl nestettä 
60 g Deluxe ruisnappeja, makuna piparkakku tai sinappi

2 dl Pohjolan Meijeri laktoositonta ruokakermaa 
1 rkl väkevää Herttua sinappia 

Aromata leivinpaperia ja foliota

Valmistus

Kinkun paisto 

  1. Ota kinkku huoneenlämpöön reilu 2 tuntia ennen paistamista ja lämmitä uuni 130 asteeseen. Aseta vuokaan folioarkki ja päälle leivinpaperiarkki. 
  2. Poista kinkku pakkauksesta, pyyhi pinta kuivaksi ja aseta kamarapuoli ylöspäin leivinpaperille.
  3. Nosta folion reunoja, jotta paistoliemi ei valu pois. Paista kinkkua, kunnes sisälämpö on 75 astetta.
  4. Poista uunista ja kiedo folio-leivinpaperinyytti kiinni. 
  5. Anna vetäytyä ja jäähtyä reilun tunnin. Ota paistoliemi talteen, poista paistoverkko ja kamara sekä nosta suojattuna kylmään. 

 

Kastike ja kuorrute

  1. Mittaa kattilaan kinkun paistoliemi ja vesi, ja kiehauta. Lisää murskatut ruisnapit sekä sinappi ja anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen n. 10 minuuttia.
  2. Kun kastike on saostunut, lisää kerma ja kiehauta pikaisesti samalla vatkaten.
  3. Aja kastike lopuksi tasaiseksi ja kuohkeaksi sauvasekottimella. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita. 
  4. Anna kastikkeen jäähtyä hiukan ennen kinkun kuorruttamista, jotta se pysyy paremmin kinkun pinnalla. Laita uuni lämpenemään n. 200 asteeseen. 
  5. Aseta kinkku tarjoiluvadille ja levitä päälle ohuehko kerros kastiketta. Murskaa pinnalle vielä vähän ruisnappeja ja nosta uuniin.
  6. Paista, kunnes kuorrute saa väriä ja tarjoile lopun kastikkeen kera. 

 

Vinkki: Helpota jouluvalmisteluitasi ja tarjoa lisukkeeksi Jouluaitan luomulaatikoita – makuina herkulliset porkkana, lanttu ja peruna.