Kirkas kalakeitto

Pääruoat

4 annosta

Ainekset

400–600 g kiinteämaltoisia perunoita

3–4 salottisipulia

1 purjosipuli

1 valkosipulinkynsi

1–2 palsternakkaa

100 g juuriselleriä

400–600 g kalaa (siikaa, lohta, kuhaa, turskaa tms.)

kourallinen Ocean Sea katkarapuja (kuorittuja)

 2–3 laakerilehteä    

7–8 kokonaisia Kania maustepippuria

1–1½ l vettä

Kania suolaa

tilliä

2–3 rkl Primadonna oliiviöljyä

iso pala mahdollisimman hapanta ruisleipää

 

Viimeistelyyn

silputtua tilliä

nokare Pohjolan Meijeri voita

Valmistus

  1. Kuori ja pilko perunat sekä salottisipulit.
  2. Pese ja pilko purjosipulia noin 2 dl verran.
  3. Kuori valkosipuli ja murskaa se.
  4. Kuori ja pilko palsternakka sekä juuriselleri.
  5. Kuutioi kalat isoiksi kuutioiksi.
  6. Kuutioi myös leipä.
  7. Kuumenna öljy isossa kattilassa.
  8. Lisää kattilaan juurekset, sipulit ja valkosipuli.
  9. Kuullota hetken, mutta älä ruskista.
  10. Lisää vesi ja kiehauta.
  11. Lisää maustepippurit ja laakerinlehdet sekä isoiksi kuutioiksi leikattu kala.
  12. Kiehauta varovasti ja jätä kannen alle tekeytymään 15–20 minuutiksi.
  13. Lisää katkaravut ja kuumenna varovasti.
  14. Lisää ruisleipä.
  15. Ota kattila sivuun ja lisää tilli ja nokare voita.
  16. Mausta suolalla, tarkista maku ja anna tekeytyä vielä hetken.

 

Vinkki: Kalakeiton kyytipojaksi sopii ruisleipä, voilla, juustolla ja kurkulla höystettynä.