Pataleipä

Alkuruoat

Kokki:

1 leipä

Maidoton

Ainekset

4 dl Belbake vehnäjauhoja

3 dl Belbake sämpyläjauhoja

1 dl Myllykivi kaurahiutaleita

1 tl Kania suolaa

½ tl Belbake kuivahiivaa

4 dl vettä

Valmistus

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon kädenlämpöinen vesi ja alusta taikina nopeasti, älä vaivaa.
  2. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 12–24 tuntia.
  3. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Muotoile kevyesti vaivaamatta pyöreäksi leiväksi. Anna leivän kohota liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.
  4. Nosta kannellinen uuninkestävä pata tai kattila (tilavuus noin 3 l) kylmään uuniin ja anna uunin kuumentua 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, viillä leipään halutessasi terävällä veitsellä muutama viilto, tiputa leipä varovasti kuumaan pataan ja peitä astia kannella. Paista leipää kannen alla noin 30 minuuttia.
  5. Poista kansi ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.
  6. Kumoa leipä jäähtymään ritilän päälle. Kuori pysyy rapeana, kun et peitä leipää.