Paistettu kotijuusto

Alkuruoat

4–6 annosta

Varaa juuston valuttamiseen 12 tuntia.

 

"Olen Tampereelta ja tein lapsena paljon tuttavuutta Ilves-juuston, eli paistetun koti- tai piimäjuuston kanssa. Tapparan miehelle se oli todella vaikeaa, joten tuunasin hieman tätäkin reseptiä. Tuloksena syntyi loistava itse tehty juusto, jonka maku ei jätä ketään kylmäksi." -Hans Välimäki

 

Ainekset

Juusto

3 l Pohjolan Meijeri maitoa

1 l piimää

4–5 kananmunaa

1–2 tl Kania suolaa

 

Maustamiseen

valkosipulia tai ruohosipulia

 

Lisäksi

Siivilä

Talouspaperia tai sideharso

Valmistus

  1. Sekoita piimä ja kananmuna keskenään.
  2. Kuumenna maito kiehumispisteeseen.
  3. Lisää joukkoon piimä-munaseos samalla varovasti sekoittaen.
  4. Kuumenna seos uudelleen kiehumispisteeseen ja nosta kattila pois liedeltä.
  5. Anna seoksen seistä hetki.
  6. Vuoraa siivilä talouspaperilla tai sideharsolla.
  7. Kerää pinnalle noussut juustomassa esimerkiksi reikäkauhalla tai siivilällä varovasti talteen erilliseen kulhoon.
  8. Mausta suolalla ja halutessasi puolikkaalla murskatulla valkosipulinkynnellä tai silputulla ruohosipulilla.
  9. Sekoita massa kulhossa ja kaada vuorattuun siivilään.
  10. Anna juuston valua pienen painon avittaman yön yli jääkaapissa.
  11. Kumoa juusto uunipellille, voitele kananmunalla ja paista uunissa 225–250 asteessa kullanruskeaksi.
  12. Jäähdytä juusto ja nauti sellaisenaan leivän päällä tai esimerkiksi hillon kera.

 

Vinkki: Heranestettä josta juustomassa on kerätty pois voi käyttää vaikkapa leivontaan sellaisenaan tai smoothieen.